Print

Musiikinopettajien blogi


Kankureiden käsityöblogi


Taitavin käsin - käsityöblogi

 

Tutustu lasitöiden nettinäyttelyynSanataiteen opiskelija Saila Lyytisen blogi

 

Joel Suontama, Lyhytproosa -kurssilainen 2017

Voimaa Wellamo-opiskelusta

"Jännittää. Ensimmäinen kerta on tietysti vain kokeilua, ei tarvitse tulla toiste. Ehkä voisinkin käydä vain ovella kääntymässä. Vapaaehtoinen opiskeleminen pölynhajuisessa seurassa ei tunnu enää hyvältä idealta. Rohkaistun ja avaan oven. Olen kuin Liisa ihmemaassa: edessäni aukeaa portaikko ja käytäviä eri suuntiin, aulan perällä on neuvontatiski. Tuoreen kahvin tuoksu kutsuu kupilliselle, mutta ei ole aikaa. Mikä se luokka olikaan? En pysähdy kysymään neuvoa, koska en sellaisia tarvitse. Tottahan nyt oikeaan luokkaan osaan kävellä. Ohitseni kulkee opettajia ja opiskelijoita ripeästi, joku nytkäyttää päätään vastaantulijalle. Kiitos hyvää, mutta en ehdi nyt. Täytyy mennä. En näe yhtäkään kävelykeppiä, ehkä tunnit ovat jo alkaneet. Olen ilmeisesti väärällä käytävällä, ja ohittamassani luokassa pieni mies kirjoittaa taululle aasialaisia kirjoitusmerkkejä. Ovi on auki ja pysähdyn, vedän henkeä ja yskäisten tiedustelen luokkaa 106. Tädit hiljenevät hetkeksi, huomaan seassa olevan miehiäkin. Luokan edessä istuu kaksi lähes ikäistäni tyttöä. Opettaja opastaa minut päinvastaiseen suuntaan ja löydän luokkani. Onneksi täälläkin on ovi auki, vaikka hävettää silti tulla myöhässä. Luokka on melkein täynnä ja opettaja toivottaa minut tervetulleeksi.

Kotona julistan innostuneena, kuinka tunnilla oli mahtavaa: tiedossa on mielenkiintoinen ja
kehittävä syksy kirjoittamisen parissa. Ryhmässäni on kaiken ikäisiä opiskelijoita lukiolaisesta eläkeläisiin, jotka haluavat toteuttaa itseään. Selailen Wellamo-opiston kurssilehteä, ja tutkin muita mielenkiintoisia kursseja. Äijäbalettiin haluan ainakin, italian alkeet kiinnostaisivat ja vaatteiden kaavoittamisen olen halunnut opetella jo pitkään.

Opiskelu innostuneessa ja vapaaehtoisessa ryhmässä inspiroi. Sitä ei voi verrata lukioon, jossa päivittäin käyn; kun luokassa on pelkästään motivoituneita opiskelijoita, oma mielenkiinto kasvaa entisestään. Yksi ilta viikostani on pyhitetty ainoastaan kirjoittamiselle. Viimeistään kotitehtävän palauttamisen jälkeen odottaa jo malttamattomana seuraavaa tuntia. Koko luokka antaa palautetta, mikä todella auttaa keskittymään läksyyn.

Ihmettelen tunneilla, miksi saman henkiset tuttavani eivät ole tarttuneet kursseille. Opistossa on loistava tilaisuus opiskella mielenkiinnon kohteitaan edullisesti, koulun tai työn ohella. Yleinen mielikuva varsinkin nuorten keskuudessa tuntuu liittävän Wellamo-opiston liian herkästi senioreiden pitsinnypläykseen tai ikämiesten joogaan. Totuus on selvästi toinen. Toivonkin ikäisteni ymmärtävän sen, sillä itse olen niin innoissani uudesta opinahjostani. Suurempi ikähajonta tarkoittaa kehittävämpää opiskelua."