Print

Tekstiilityö ja erityistekniikat

  
Tekstiilityön ja erityistekniikoiden  opetustarjonnassa on erilaisia lyhytkursseja ja koko lukuvuoden kestäviä kursseja.

Perinteisiin käsityömenetelmiin kuuluvat kirjonta, kudonta, neulonta, nypläys, tilkkutyöt ja vaatetus.

Erityistekniikoita ovat mm. huovutus, mosaiikkityöt, kirjansidonta ja kankaankuviointi. Opetusta on myös erilaisten luonnonmateriaalien käytössä, esimerkiksi pajutöissä.

Opetuksen tavoitteena on lisätä eri materiaalien tuntemusta, perehtyä erilaisiin työtapoihin ja -välineisiin sekä tutustuttaa käsityöperinteeseen ja -kulttuuriin. Opetus antaa myös valmiuksia hakeutua alan ammatillisiin opintoihin ja kenties auttaa uuden ammatin löytymisessä.

 

 

Tekninen työ

 Teknisten töiden opetustarjonnasta on myös mahdollisuus valita erilaisia lyhytkursseja tai osallistua koko lukuvuoden kestävään opetukseen.

Teknisten töiden tunneilla opit tekemään tarve-esineitä kauhasta kaappikelloon.

Opetusta on tarjolla muun muassa sorvauksessa ja taonnassa sekä huonekalujen valmistamisessa, entisöinnissä, verhoilussa ja pintakäsittelyssä. Soitinrakennuskursseilla opit viulun, kitaran tai kanteleen valmistamisen.

Opetuksen lähtökohta on teknisen työn välineiden ja -koneiden monipuolisen, oikeaoppisen ja turvallisen käytön opastamisessa. Tunneilla tutustut erilaisiin materiaaleihin, valmistusmenetelmiin, alan koneisiin ja erikoistekniikoihin. Tavoitteena on myös perehtyä tekniseen työhön liittyviin käsitteisiin ja käsityöperinteisiin.

 


Wellamo-opistossa on opiskelijoiden haettavana Taitaja-merkkejä (Open Badge) metallitöissä, puutöissä, puunsorvauksessa, entisöinnissä, pitsinnypläyksessä, tilkkutöissä, ompelussa, kankaankudonnassa ja huovutuksessa.

 

Kursseille voivat osallistua vasta-alkajat, perustaidot jo hallitsevat sekä edistyneet opiskelijat. Opetus on suunnattu pääosin aikuisille, mutta myös lapsille järjestetään erityisesti heille suunniteltuja käsityökursseja.

Järjestämme valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti etenevää, lapsille ja nuorille suunnattua käsityön taiteen perusopetusta.

Käsityön runkosuunnitelmat:
1)   Huonekalujen entisöinti
2)   Huovutus
3)   Kankaankudonta
4)   Kankaankuviointi
5)   Metallityöt
6)   Ompelu
7)   Pitsinnypläys
8)   Puunsorvauksen perusteet
9)   Puutyöt
10) Tilkkutyöt