Hyppää sisältöön
Käsityön opetus

Käsityö

Käsityökursseilta oppimisen iloa, elämyksiä ja hyvinvointia  

Käsityön opetuksen tavoitteena on lisätä materiaalien tuntemusta, perehtyä erilaisiin työtapoihin ja -välineisiin sekä ylläpitää käsityöperinnettä ja -kulttuuria sekä soveltaa ja kehittää niitä uudella tavalla. Käsityökurssien pituudet vaihtelevat muutamasta tunnista koko lukuvuoden kestävään lähiopetukseen sekä monimuoto– ja etäopetukseen. Kursseja järjestetään eri puolilla opiston toimintaaluetta, joten kannattaa tutustua myös muiden kuntin tarjontaan.  

  • Tekstiilitöiden kurssitarjottimella on mm. ompelu, kaavoitus, kansallispukujen valmistus, pitsinnypläys, kankaankudonta, neulonta, tilkkutyöt, kirjonta ja kankaankuviointi. 
  • Erityistekniikoiden kursseilla perehdytään monipuoliesti eri materiaaleihin ja työtapoihin kuten saippuoiden valmistukseen, huovutukseen, kahvipussien ja pajun punontaan, korujen valmistukseen, elektroniseen käsityöhön sekä kestävään kehitykseen ja vuodenaikojen teemoihin.
  • Teknisten töiden opetuksen lähtökohta on välineiden ja -koneiden monipuolisen, oikeaoppisen ja turvallisen käytön opastamisessa. Opetusta on tarjolla puu- ja metallitöissä, taonnassa, puukkojen valmistamisessa, entisöinnissä ja verhoilussaSoitinrakennuskursseilla opit viulun, kitaran tai kanteleen valmistamisen. Osa työtiloista mahdollistaa myös sorvauksen ja pintakäsittelyn.   

 

Luokissa on tarvittavat koneet ja laitteet sekä käsityön työvälineitä. Materiaalit eivät sisälly kurssimaksuihin vaan jokainen hankkii ne itse tai ne tilataan yhteistilauksena. Kurssilla tarvittavista materiaaleista ja välineistä on mainittu kurssin sisältötekstissä tai niistä kerrotaan ensimmäisellä opetuskerralla, jolloin läsnäolo on tärkeää. Joillekin erikoiskursseille lähetetään ennakkoon kurssitiedote. 
 

Kursseille voivat osallistua vasta-alkajat, perustaidot jo hallitsevat sekä edistyneet opiskelijat. Opetus on suunnattu pääosin aikuisilleOhjelmassa on myös lasten omia sekä aikuinen-lapsi kursseja. Järjestämme muutamissa kunnissa valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti etenevää, lapsille ja nuorille suunnattua käsityön taiteen perusopetusta. 

 

Opiskelijoiden haettavana on Taitaja-merkkejä (Open Badge) metallitöissä, puutöissä, puunsorvauksessa, entisöinnissä, pitsinnypläyksessä, tilkkutöissä, ompelussa, kankaankudonnassa ja huovutuksessa. 

 

Käsityön runkosuunnitelmat:
1)   Huonekalujen entisöinti
2)   Huovutus
3)   Kankaankudonta
4)   Kankaankuviointi
5)   Metallityöt
6)   Ompelu
7)   Pitsinnypläys
8)   Puunsorvauksen perusteet
9)   Puutyöt
10) Tilkkutyöt 

Opintoneuvontaa ja lisätietoja käsityökursseista vastuuopettajilta

 Käsityönopetusta kaikille käsitöistä kiinnostuneille – Tervetuloa oppimaan ja harrastamaan!