Hyppää sisältöön

Hankkeet ja projektit

Hankkeet ja projektit

  • Esteet nurin! -hanke tähtää yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja esteettömyyden edistämiseen seitsemässä kansalais- ja työväenopistossa 2023-2025. Hanketta koordinoi Kuopion kansalaisopisto ja yhteistyössä ovat mukana Joensuun seudun kansalaisopistoTampereen seudun työväenopistoKotkan opistoTornion kansalaisopistoMäntsälän kansalaisopisto ja Wellamo-opisto.

    Wellamo-opisto on toteuttanut hankkeen puitteissa avoimen kyselyn.

    Hankkeen puitteissa ja yhteistyössä Vapaaehtoisuus ha(ll)ussa -hankkeen kanssa toteutamme lukuvuosina 2023-2025 kaikille avoimia Perjantain päivädiskoja.

    Olemme myös mukana Ikäinstituutin Yhdessä Kotikulmilla®-toiminnassa, jossa viemme liikuntatuokioita ja digineuvontaa taloyhtiöihin.

    Hankkeen tavoitteena on
    – selvittää erilaisten kuntaisryhmien näkökulmasta tasa-arvin, yhdenvertaisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumista kumppaniopistojen opetuksessa ja toiminnoissa ja kehittää yhdessä konkreettisia keinoja näiden edistämiseksi.
    – etsiä ja kehittää kuntalaisten, opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa paikallisia, omaehtoisia osallisuuden, osallistumisen ja vapaaehtoistoiminnan tapoja opistojen omissa osahankkeissa. Rakennetaan kuntalaisten osallisuuden portaita opistoissa.
    – löytää tapoja saada kuntalasia mukaan yhdessä kehittämään asiallisia oppimismahdollisuuksia ja yhteiskuntaa uudistavia toimintoja.
    – oppia opistojen yhteistyön avulla, miten käytännössä voidaan edistää ja toteuttaa yhdenvertaisuutta esteetöntä ja saavutettavaa opetusta ja uusia osallisuuden mahdollisuuksia kansalais- ja työväenopistoissa.

  • Wellamo-opisto on hakenut ja saanut henkilöstölleen Euroopan unionin Erasmus + -apurahaa henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Wellamo Mobility 4 – hanke käynnistyy kesäkuussa 2024 ja päättyy marraskuun lopussa 2025. Hankkeen varoilla useat opiston opettajat pääsevät eri mittaisille täydennyskoulutuskursseille Eurooppaan. Tämän hankkeen avulla jatkamme Wellamo-opiston henkilöstön pitkäjänteistä kehittämistyötä. Wellamo-opistossa on luotu yhdessä opetuksen eettiset ohjeet. Haluamme tämän hankkeen avulla myös vahvistaa henkilöstön tietoisuutta ja osaamista edistää tasa-arvoa, syrjimättömyyttä ja osallisuutta kaikessa opiston toiminnassa.
    Hankkeen odotetut tulokset
    Hankkeeseen osallistuneet tuovat uusia tuulia opiston opetukseen ja kurssitarjontaan. Uusia opetustapoja, sisältöjä ja tekniikoita otetaan käyttöön opiston kursseilla eri kunnissa. Hankkeen avulla osallistujat pääsevät luomaan uusia kontakteja ja jakavat hyviä käytänteitä kurssien aikana ja sen jälkeen työtovereilleen ja verkostoilleen. Opiston opetus on jatkossa entistä tasa-arvoisempaa, moninaisuuden huomioivaa ja yhteisöllisempää.
  • Digivoimaa Wellamosta

    Digivoimaa Wellamosta oli Opetushallituksen myöntämä kertaluontoinen valtionavustus kansalais- ja työväenopistoille aikuisten perustaitojen ja digitaitojen kehittämiseen v:na 2019-2020. Valtionavustus on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä OPH:n yhteistä Digiaikakauden taidot -ohjelmaa, joka ehkäisee eriarvoisuutta, antaa myönteisiä oppimiskokemuksia ja vahvistaa nykypäivän kansalaistaitoja.

    Wellamo-opiston Digivoimaa-hankkeella vahvistettiin aikuisten perus- ja digitaitoja Wellamo-opiston toiminta-alueella Päijät-Hämeessä. Hankkeen Digiklinikat toteutettiin pilottina yhteistyössä alueen kirjastojen kanssa. Klinikoilla oli mahdollisuus saada ohjausta oman mobiililaitteen, tabletin tai kannettavan käytössä ja tietoa sekä ratkaisuja ongelmakohdissa. Hankkeessa järjestettiin myös maksuttomia koulutuksia ja infoja eri kunnissa sekä toteutettiin Vertaismentori -osaamismerkki kirjastoissa toimiville vertaismentoroijille.

    Hankkeen jälkeen Digiklinikka-toiminta jatkuu kaikkien kuntien kirjastoissa Wellamo-opiston omarahoituksella.

    Digivoimaa Wellamosta 2019_2020

    Vastuullisesti Wellamosta

    Vastuullisesti Wellamosta -hanke oli Opetushallituksen rahoittama laatu- ja kehittämishanke ajalla 1.6.2019-31.12.2020.

    Hankkeessa palvelumuotoilimme opiston toimintaa kestävän tulevaisuuden teemalla. Tavoitteena oli vastuullisuuden tunnistaminen ja näkyminen opiston kurssisuunnittelussa, sisällöissä, viestinnässä ja toiminnassa. Tarkoituksena oli luoda yhdessä henkilöstön kanssa yhteiset toimintatavat ja sitoutua toimimaan vastuullisesti. Hankkeen tuloksena teimme vastuullisuuslupauksen: Toteutamme monimuotoisia kohtaamisia ja kannustamme kestävän tulevaisuuden valintoihin.

    Osana vastuullisuuslupausta otamme käyttöön Vastuullisuus-merkin opetusohjelmassa kursseilla, joilla sitoudutaan joko sosiaaliseen tai ekologiseen vastuullisuus-kriteeriin.